Berba grožđa počinje u rujnu
Dolazak rujna pokreće pripreme za berbu grožđa u Hercegovini. Vremenski uvjeti i obilje sunca obećavaju dobar urod i visoku kvalitetu vina za one koji su pravilno navodnjavali i tretirali vinograde. Priprema podruma je ključna: ne držite hranu, gorivo, pesticide ili druge mirisne tvari jer mošt i vino lako upijaju neugodne arome.
Stručni savjeti i cijene
"Kao uvod u berbu, potrebno je skinuti listove s grožđa kako bi se osigurali optimalni uvjeti za dozrijevanje, što oni iskusni vinogradari već znaju. Mogu reći da je ova godina izrazito dobra i da se može očekivati vino odlične kvalitete, a tome su doprinijele i nedavne padaline koje su doslovno spasile vinovu lozu od prevelike suše. Ovih dana spominju se cijene grožđa koje idu do svog maksimuma. Tako se izdvaja cijena od 3 KM po kilogramu za sortu žilavka, dok one crne sorte grožđa dosežu cijenu od 2.70 KM po kilogramu“, kazao je Bilić.
Tehnika prerade i savjeti enologa
Berba u navodnjavanim vinogradima može pričekati jer sunčano vrijeme povećava sadržaj šećera. Pripremite podrum i opremu: "Potrebno je dodati vinobran prilikom gnječenja grožđa, ali i kvasce za vrenje, odnosno sve one nužne preparate koji su neophodni u ovom procesu", rekao je Bilić. Za kontrolu sladora koriste se moštomjeri i refraktometri, a savjet enologa ili agronoma često spašava urod ako dođe do problema s vrenjem.
Smokve i sušenje
U Hercegovini je počela i berba smokava. Smokve se tradicionalno suše na drvenim plohama, a sve više se koriste i sušionice bez sumpora. Prirodno sušene smokve imaju tamniju boju i bolji okus; za čuvanje se preporučuju papirnate vrećice i hladno skladištenje (0–5 °C) kako bi se produžio vijek trajanja.