BLAŽ u Hercegovini pokrenut: somelierstvo i eno-gastro program
Dani BLAŽ-a u Hercegovini započeli su tečajem za prvi stupanj somelierstva u hotelu Buna kod Mostara. Tečaj je vodio Dražan Dennis Šunjić, WSET, koji dugi niz godina radi u vinskoj industriji. Ove je godine kroz edukaciju u organizaciji Udruge BLAŽ i Sveučilišta u Mostaru prošlo tridesetak polaznika, koji su dobili osnove o vinima, pijenju vina i sljubljivanju hrane i vina.
Diplome će biti uručene u četvrtak u Međugorju na eno-gastro performansu BLAŽ Enology. ''Na ovaj tečaj i više od 400 polaznika koji su ga prošli smo jako ponosni. Sretni smo što smo omogućili ljudima da saznaju neke osnove, a vinsku kulturu ovime smo podigli na jednu više razinu''
BLAŽ Enology: promocija žilavke i blatine
Cilj BLAŽ Enology je promovirati Hercegovinu kao vinsku regiju kroz autohtone sorte žilavku i blatinu. Nagrađena vina prezentirat će brojni domaći vinari 28. kolovoza od 18 sati u Sport centru Međugorje. Uz lokalne vinarije gostuju i Vinarija Rizman (Hrvatska) i Adriano Adami Prosecco (Italija). Posjetitelje očekuju kušanja, promotivne cijene vina, gastronomske delicije vrhunskih chefova uz učenike iz Čitluka te bogat glazbeni program s 4 tenora, Branimirom Bubicom i klapom Sebenico.
Projekt je sufinanciran od Europske unije, a BLAŽ intenzivno promiče vinsku kulturu Hercegovine, žilavku i blatinu, domaće vinarije i eno-gastro turizam.