Cijene hrane u BiH sve više rastu
Cijene hrane u BiH ne miruju, a ovog ljeta posebno je poskupjelo jagnjeće pečenje. U pojedinim restoranima kilogram pečenog jagnjetine doseže i do 75 KM, dok kilogram svježe jagnjetine u mesnicama košta oko 30 KM, a kilogram žive vage prosječno 9 KM.
Jednostavno je izračunati: kilogram pečene jagnjetine je otprilike osam puta skuplji od kilograma žive vage i dva i po puta skuplji od svježe jagnjetine. Cijene žive vage prasića, svježeg mesa i prasećeg pečenja također su nerazmjerne.
Trenutno živa vaga prasića iznosi oko 6-7 KM, kilogram svježe svinjetine oko 13 KM, dok kilogram svinjskog pečenja dostiže oko 35 KM. Jasno je da je pečenje skuplje od svježeg mesa, ali mnogi propituju razliku u cijeni.
Na društvenim mrežama građani daju različite savjete i kritike: „Mora li biti janjetina?! Imaju pileća krilca i bataci, sve na roštilj, lijepo miriše.“ „Nemojte kupovati, pa će biti 10 KM kila.“ „Ne znam koja budala to plaća. Uzmi čorbicu pojedi, i dalje, ako si gladan, jedi meso gdje je cijena upola manje.“ „Kilogram žive vage 8 KM. Ovo je van svake pameti!“ „Šta se zamarate sa tim pečenjem. Kome je skupo neka ne uzima. Ako već hoćeš pečenje, kupiš janje živo i ispečeš sebi. Tri puta jeftinije i kraj priče. A oni koji žele biti gospoda, neka kupuju i po 200 KM…"