Gatački kajmak iz mješine pred Evropskom komisijom

Agencija za bezbjednost hrane BiH podnijela je zahtjev nadležnoj službi Evropske komisije za registraciju Gatačkog kajmaka iz mješine kao geografske oznake porijekla, zahtjev je prihvaćen i objavljen u registru geografskih oznaka EU. Gatački kajmak iz mješine prethodno je registrovan u BiH prema Pravilniku o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, što je bio neophodan korak prije podnošenja zahtjeva Evropskoj komisiji.

Tradicionalna proizvodnja i sastav

Gatački kajmak iz mješine nastaje zrenjem u ovčijoj mješini od termički obrađenog kravljeg mlijeka gatačkog autohtonog govečeta. Proizvodnja Gatačkog kajmaka iz mješine zasniva se na punomasnom kravljem mlijeku bez dodanih zgušnjivača, aroma ili starter kultura; jedini dozvoljeni dodatak je kuhinjska so. Gatački kajmak iz mješine odlikuje se visokim udelom suve materije (više od 70%) i sadržajem mliječne masti u suvoj materiji koji ne može biti manji od 85%, što mu daje ujednačenu mazivu konzistenciju.

Kulturna i istorijska vrijednost

Proizvodnja Gatačkog kajmaka iz mješine duboko je povezana sa tradicijom opštine Gacko, što potvrđuju usmena predanja, muzejski primjerci opreme, guslarske pjesme i pripovijetke. Prvi pisani podaci o autohtonim mliječnim proizvodima Balkana datiraju s kraja 19. vijeka, dok su reference na proizvodnju Gatačkog kajmaka iz mješine zabilježene od početka 20. vijeka.

Dalji postupak registracije

Nakon objave zahtjeva, Evropska komisija ispituje podneseni materijal i provjerava da li sadrži sve potrebne informacije. U toku ispitivanja Komisija može tražiti dodatne podatke ili izmjene zahtjeva, što može uticati na trajanje postupka registracije Gatačkog kajmaka iz mješine i dobijanje geografske oznake.