Krah prinosa šljive u Republici Srpskoj

Šljiva u Republici Srpskoj ove godine bilježi drastičan pad prinosa od oko 80 odsto. Berba je pri kraju, ostale su samo kasnije sorte, a kvalitet plodova je uglavnom loš pa veliki dio šljive ide u rakiju. Šljiva, berba, Majevica i Potkozarje su ključne riječi koje opisuju ovu krizu u voćarstvu.

„Ove godine berbe šljive takoreći i nema u Potkozarju, ali je slaba i na Majevici, gdje je inače najveća proizvodnja. Šljiva je ove godine podbacila sigurno 80 odsto, a i to što ima je vrlo lošeg kvaliteta i uglavnom ide za rakiju“, navodi Dojčinović te dodaje da je kompletno voćarstvo ove godine u veoma lošoj situaciji.

„Recimo, na Majevici, gdje su i najjači proizvođači šljive u RS, obično se svake godine izveze 100-150 šlepera, što je oko 20 tona u jednom šleperu, ali ove godine su oni izvezli tek 18 do 20 šlepera“, rekao je on.

Berba je bila spora i skupa, sa visokim dnevnicama berača i niskom isplativošću za proizvođače. Povećani troškovi i loš kvalitet dovode do toga da mnogi voćari šljivu prerade u rakiju umjesto da je prodaju svježu ili izvoze.

„I to nešto malo što je ostalo je opalo kad su bile poplave. Tako da trenutno na području Prijedora i nemamo berbu šljive. I ostalo voće je u katastrofalnom stanju, jabuka, kruška itd.“, rekao je Marjanović.

Iz poljoprivredne savjetodavne službe u FBiH ističu: „Razlog tome je što su u pojedinim dijelovima BiH proljećni mraz, te tuča u kasnijim fazama uticali na slab kvalitet i smanjen prinos. Na našem području su se takođe pojavljivali negativni vremenski uslovi, ali u slabijem intenzitetu za ovu kulturu, te uz pravilne tretmane zaštite i sisteme za navodnjavanje ozbiljni proizvođači su ipak uspjeli postići zadovoljavajuće rezultate“.