Nasljedstvo sa farme
Još kao dječak David Jokić je zavolio selo, što ne iznenađuje jer je odrastao na poljoprivrednom domaćinstvu. Ako se sjetite priče s farme u Velikoj Ilovi kod Prnjavora koju je osnovao njegov djed Dragan, onda se sjećate i njegove poruke da "poljoprivreda više nije seljačka, sada treba pamet".
Mini sirana i porodična podrška
David, inženjer poljoprivrede, naslijedio je porodičnu tradiciju i pokrenuo mini siranu koja prerađuje mlijeko sa farme. "Čim sam završio sa školovanjem ideja o mini sirani bila je sve bliže realizaciji. Sada samo tu sa mini siranom koja ima kapacitete oko 300 litara. Ukoliko bi se potražnja povećala i ukazala potreba za većim količinama, razmišljaćemo i o proširenju, ali polako", ispričao je David.
Oprema i proizvodnja sira
Prednost mu je bila vlastita farma sa muznih krava i potpuna podrška porodice. Objekat je prilagodio potrebama sirane, a opremu je delimično nabavio kroz sredstva Ministarstva poljoprivrede i postupnim ulaganjima kupovao kalupe, vakumirku, paketnicu i ostalu opremu. "Nabavka opreme je jednim dijelom išla preko Ministarstva poljoprivrede gdje sam aplicirao za određene sredstva. Nakon toga, svake naredne godine kako je vrijeme dozvoljavalo i finansijska mogućnost, kupovali smo sve što treba, od kalupa, vakumirke, paketnice i ostalo popratne oprema", govori ovaj mladi preduzetnik.
Asortiman i tržište
U ponudi mini sirane iz Prnjavora su tradicionalni mladi sir, ljuti sir, kremasti polutvrdi sir, sir mekog gruša i Montazio koji zrije dva do šest mjeseci. "Brzo smo uveli i novine. Kako smo posjećivali dosta kurseva za sirenje, obilazili sajmove u Italiji, Austriji, kao i na našem području, pojavili su se novi recepti koji su meni bili interesantni. Tako pored mladog sira, u prodaji imamo i ljuti sir koji je karakterističan za šopske salate i uz meze", ističe David. "Njegov period od sirenja do prodaje je nekih 15 do 20 dana. Tu je i još jedna vrsta sira, Montazio, koji je spada u sireve polutvrdog gruša i ima dosta duži period zrenje, od dva do šest mjeseci. Samim tim, tehnologija njega je komplikovanija i zahtijeva duže držanje, pa je i cijena je nešto viša od naših tradicionalnih sireva", navodi tokom razgovora.
Podrška i planovi
Mini sirana je zasnovana na farmi sa oko 60 muznih grla, a sadašnji kapacitet od 300 litara prilagođen je porodičnoj proizvodnji. "Grad svake godine od kada je gradonačelnik Tomaš (Darko, op.a.), koji cijeni mlade poljoprivredne proizvođače, izdvaja određena sredstva za podsticaj. Kao mladi inženjer poljoprivrede do 40 godina, od grada sam dobio dvije hiljade kao jednokratnu podršku za biznis", rekao je Jokić, čija je ideja mini sirane podržana i od strane Omladinske banke Prnjavor. Potražnja diktira buduće širenje, ali za sada sve što se proizvede proda se direktno sa kućnog praga i kroz lokalne prodajne tačke u Prnjavoru.