Nedostatak radnika u ugostiteljstvu Republike Srpske tokom ljetnje sezone

Ugostiteljski sektor u Republici Srpskoj suočava se s ozbiljnim problemom manjka radne snage, jer između 20 i 30 posto zaposlenih odlučuje da tokom ljeta ode raditi u susjedne zemlje. Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma 'Horeka RS', ističe da Udruženje već predlaže Vladi i Ministarstvu trgovine i turizma konkretne mjere za rješavanje ovog pitanja i za zadržavanje mladih ljudi u zemlji.

Politička nestabilnost kao razlog odlaska mladih

Šurlan naglašava da razlog nije isključivo ekonomske prirode, već je riječ o političkoj nesigurnosti i stalnim previranjima koja stvaraju osjećaj nesigurnosti kod mladih, što ih podstiče da potraže posao van granica Republike Srpske. Prosječna plaća u ugostiteljstvu trenutno iznosi oko 1.500 maraka, dok radnici u susjednim državama mogu zaraditi i preko 1.500 eura za iste poslove.

Prijedlozi za povećanje minimalne plate i smanjenje sive ekonomije

Prije tri godine Udruženje je predlagalo da minimalna plata bude povećana na 1.000 maraka, ali da doprinosi ostanu na istom nivou, kako bi se povećao broj prijavljenih radnika i smanjila siva ekonomija. Iako je minimalac povećan, doprinosi su takođe porasli, pa problemi ostaju. Poslodavci se trude da zadrže radnike i tokom zime, ali svjesni su da će oni ljeti uglavnom otići van zemlje zbog povoljnijih uslova.

Zaposlenost u sektoru i sezonske varijacije

Trenutno je u ugostiteljstvu Republike Srpske između 14.000 i 16.000 zaposlenih, ali se ta brojka mijenja u zavisnosti od sezone i potražnje za radnom snagom.