Restoran Ljubuša uz tvrđavu hercega Stjepana
U podnožju tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom, restoran Ljubuša ističe se kao simbol autentične hercegovačke hrane i gostoprimstva. Restoran Ljubuša zbog lokacije i imena privlači posjetioce koji traže tradicionalni doživljaj Hercegovine.
Mlad par iza restorana
Iza priče restorana stoje Iva Raspudić i Andrija Prskalo, mladi par koji je iskustvo iz ugostiteljstva pretočio u zajednički posao. „Oboje smo radili u ugostiteljstvu. Ja kao voditeljica restorana, a Andrija kao kuhar. Odluka za otvaranje došao je spontano. Ukazala nam se prilika i odlučili smo je prihvatiti. Htjeli smo nastaviti priču ovog mjesta i dodati svoj pečat. Nadamo se da nam zasad dobro ide“
Fokus na autentičnu hercegovačku hranu
Restoran Ljubuša se fokusira na autentična hercegovačka jela, atmosferu i srdačno gostoprimstvo. Cilj im je da svaki gost osjeti trud i toplinu kroz hranu i ambijent.
Izazovi i podrška
„Iskreno, bilo je puno izazova. Naravno, najveći izazov bio je budžet. Tu je i neiskustvo - koliko god misliš da znaš, tek u hodu shvatiš koliko ne znaš, a pojavili su se i problemi s radnicima. Jednostavno, puno je toga što stvara prepreke. Ipak, obitelj nam je bila velika podrška i uz njihovu pomoć sve je postalo lakše. Kada se maksimalno daš u posao, očekuješ da će kvaliteta i trud brzo biti prepoznati. Kada to ne ide tako, zbog visokih očekivanja zna biti još teže i pomisliš da je cjelokupan trud uzalud. Međutim, onda dođu ljudi koji prepoznaju ono što radiš i vrate ti barem malo volje da nastaviš dalje. I danas imamo dane kada bismo najradije sve zatvorili i otišli, ali to je jednostavno tako u svakom poslu. Najvažnije nam je što smo skupa u ovome - kada je jednom loš dan, druga osoba ga popravi - i tako u krug“, rekla je Iva.
Pohvale i planovi
„Hvala Bogu, zasad dobivamo uglavnom pozitivne recenzije. Svaki savjet i ideju rado prihvatimo jer nam je to prilika da budemo još bolji. A kada stigne pohvala, iskreno se veselimo jednako kao i prvoga dana. Takve stvari nam daju veliku motivaciju. Nemamo posebne ankete, ali kroz razgovor s gostima i njihove komentare dobijemo jasnu sliku o tome jesu li zadovoljni. Osim svakodnevnih aktivnosti u ovome poslu, razmišljamo i o posebnim događajima i tematskim večerima, no to je još uvijek u fazi ideja. Prošle godine organizirali smo adventsko druženje, a ovo ljeto imali smo svirke uživo. Za ozbiljniju organizaciju treba više vremena, kojeg trenutno nemamo dovoljno, ali u budućnosti sigurno planiramo puno toga“, istaknula je ova mlada poduzetnica.
Budućnost restorana Ljubuša
„Kada se završe radovi na tvrđavi i bude još više posjetitelja, vjerujemo da će i naš restoran postati nezaobilazna stanica za sve koji dođu u Ljubuški. Što se tiče savjeta mladima - važno je biti strpljiv i uporan. Treba računati na to da neće sve ići brzo ni lako, ali uz puno rada i podršku pravih ljudi može se uspjeti. Svim gostima koji planiraju posjet tvrđavi, i općenito Hercegovini, želimo da uživaju i otkriju sve ljepote koje im se nude. Prilikom posjete tvrđavi hercega Stjepana, nadamo se da će svratiti i do našeg restorana. Veselimo se svakom dolasku i nadamo se da će biti ugodno iznenađeni“, zaključila je Iva.