Visoke ljetne temperature i izazovi za vrtlara

Istaknute visoke temperature u julu, uobičajene za hercegovačko podneblje, predstavljaju veliki izazov za vrtlara koji težnju očuvanju zdravlja i roda povrća poput rajčice, paprike, krastavaca, tikvica, patlidžana i krumpira. Tijekom ovog perioda važno je pažljivo zalijevanje i zaštita biljaka od gljivičnih bolesti kao što su plamenjača i pepelnica.

Stručni savjeti agronoma Marka Bilića

Agronom Marko Bilić naglašava važnost kontrole štetnika poput crvenog pauka. Preporučuje upotrebu akaricida poput Apachea i Vargasa Ultra, uz obavezno poštovanje karence – vremena koje mora proći od tretmana do sigurnog konzumiranja plodova. Tretiranje treba obaviti prije ili nakon kišnih perioda, te je važno savjetovati se s agronomima već na početku proljetne sadnje za pravilno razdvajanje kultura.

Pravilno navodnjavanje i zaštita biljaka

Tijekom ljeta važno je češće zalijevati biljke, no razlike postoje između vrsta; primjerice, paprika zahtijeva više vode nego rajčica s dubokim korijenjem. Zaštita od jakog sunca postiže se korištenjem zelenih mreža koje smanjuju intenzitet sunčevih zraka. U drugoj polovini jula sade se kupusnjače poput kupusa, raštike, kelja, cvjetače i brokule, koje uspijevaju u hladnijim sezonama i zahtijevaju obilno navodnjavanje te pravilni plodored za smanjenje bolesti i štetnika.

Prirodni proizvodi i njega maslina i vinove loze

Posebnu pažnju treba posvetiti skladištenju krumpira u hladnim prostorijama kako bi se spriječilo ponovno klijanje. Preporučuje se upotreba prirodnih pripravaka poput Desecala, koji sadrži fosilizirane, vapnenaste i mikronizirane morske alge. Masline i vinova loza također zahtijevaju pravilnu njegu; grožđe je potrebno štititi od truleži pomoću sredstava Switch, Pyrus i Teldor, dok se masline tretiraju insekticidima poput Cythrin Max i Karate Zeon uz dodatak aminokiselina. Vinogradi zahtijevaju navečer ili rano ujutro tretiranje aminokiselinama i bakrenim preparatima (Cyclo R, Oxitec Hi Bio, Leram Hi Bio), pri čemu se ne smiju miješati istovremeno.