Šta je stomačni virus i kada se javi
Nelagodnosti u stomaku, povraćanje, dijareja i malaksalost najčešće upućuju na stomačni virus, posebno tokom ljeta kada povišene temperature povećavaju rizik od bakterijske kontaminacije hrane i vode. Dr Brankica Miljanović, specijalista porodične medicine, objasnila je kako prepoznati simptome i šta najčešće izaziva stomačni virus.
– U našoj ambulanti je lagano pojačan broj pacijenata, nešto više nego uobičajeno sa simptomima stomačnog virusa. Stomačni virus je ljetno oboljenje, virusni gastroenteritis. Nisu isključene ni bakterijske infekcije, ali češće govorimo o virusnim, rekla je Miljanović.
Koji su najčešći simptomi
Simptomi stomačnog virusa i virusnog gastroenteritisa obično nastupaju iznenada. Pravilno prepoznavanje simptoma stomačnog virusa pomoći će u blagovremenom liječenju i sprječavanju komplikacija.
– Povraćanje, proljevaste stolice, povišena tjelesna tempetarura, malaksalost, gubitak elektrolita i jedna opšta slabost, to su neki osnovni simptomi, rekla je Miljanović.
Komplikacije i kada zatražiti pomoć
Najveći rizik od stomačnog virusa jeste gubitak tečnosti i elektrolita. Dehidracija može brzo nastupiti, posebno kod male djece i starijih osoba. Važno je prepoznati znakove dehidracije i potražiti medicinsku pomoć ako stanje napreduje.
– Najčešće je to razlog gubitak tečnosti i elektrolita, posebno kod male djece, oni dosta češće gube tečnost i elektrolite, posebno sa tim proljevastim stolicama, i eventualno ako je još uključeno i povraćanje. Dakle zbog gubitka tečnosti i elektrolita stanje može zahtijevati i bolničko liječenje, kazala je Miljanović.
Kućne mjere i prevencija
Osnovne mjere protiv stomačnog virusa su higijena, odmor i nadoknada tečnosti. Priprema svježe i pravilno uskladištene hrane smanjuje rizik od infekcije. Poznata je i putnička dijareja zbog neadekvatno čuvane hrane.
– Kada govorimo o kućnim uslovima preporučeno je da se ostane kod kuće, da se održava higijena. Higijena je najvažnija, pranje ruku posebno kod djece, pranje predmeta, djeca ne bi trebala da idu u vrtiće, zaposleni ne bi trebali da idu na radna mjesta. Vrlo je važno da se uzima adekvatna tekućina, najbolja je supa iz kesice ii oralni elektrohidranti i da se pristupi higijensko – dijetetskom režimu, da se jede supica od riže, od kuhane mrkve, dvopek, nezaslađeni čajevi, šipak ili crni gorki čaj, dodala je Miljanovićeva.