Želudac - Ključni organ probave
Želudac se nalazi u gornjem levom delu abdomena i ima važnu ulogu u probavnom sistemu. Povezan je sa jednjakom sa gornje strane i sa dvanaestopalačnim crevom sa donje strane. Ovaj mišićni organ vari hranu koristeći enzime. Na prednjem delu se nalazi ezofagealni sfinkter koji sprječava vraćanje hrane nazad u jednjak, dok pilorični sfinkter na zadnjem kraju reguliše prolaz hrane u creva.
Šta je gastritis?
Gastritis predstavlja zapaljenje sluznice želuca i spada među najčešće želudačne bolesti. Može se javiti iznenada kao akutni gastritis, ili se razvijati postepeno kao hronični. U nekim situacijama, gastritis može dovesti do čira te povećava rizik od karcinoma želuca, ali je najčešće blag i prolazan uz pravilno lečenje.
Vrste gastritisa
Simptomi akutnog gastritisa su izraženiji, ali kraće traju. S druge strane, hronični gastritis se može ponavljati tokom godina. Uzrok većine gastritisa je bakterija Helicobacter pylori, ali i prekomerna konzumacija alkohola i lekova doprinose njegovom razvoju.
Simptomi gastritisa
Pacijenti često prepoznaju sledeće simptome:
- Bolovi u gornjem delu stomaka
- Brza sitost
- Nadutost
- Mučnina
- Povraćanje
- Anemija
- Crna stolica
- Povraćanje krvi
Dijagnostikovanje gastritisa
Da bi se postavila dijagnoza gastritisa, neophodne su laboratorijske analize, kao i gastroskopija tokom koje se uzima uzorak tkiva za patohistološku analizu. Ovaj test pomaže da se utvrde karakteristike sluznice želuca.
Lečenje gastritisa
Lečenje zavisi od uzroka gastritisa. Pacijentima zaraženim H. pylori obično se prepisuju antibiotici. Osim toga, lekovi za smanjenje želudačne kiseline često su deo terapije. Promene u ishrani i načinu života su takođe veoma važne.
Komplikacije gastritisa
Nepravilno i neblagovremeno lečenje gastritisa može uzrokovati čir na želucu ili čak karcinom želuca. Negativni simptomi čira uključuju pečenje, nadutost, mučninu i povraćanje.
Preporučena ishrana za osobe sa gastritisom
Osobe sa gastritisom treba da prilagode svoju ishranu, jedući manje obroke i birajući hranljive namirnice. Preporučuje se konzumacija:
- Nezasićenih masti iz masne ribe (losos, sardina), orašastih plodova i biljnih ulja
- Probiotičkih namirnica poput jogurta i kefira
- Hrane bogate folnom kiselinom i vitaminom B12, kao što su jaja i riba
Osobe s gastritisom trebaju izbegavati sol i kisele namirnice, a posebno prezačinjenu i masnu hranu.
Zaključak
S obzirom da gastritis može imati različite uzroke i simptome, bitno je obratiti se stručnjaku za pravilan tretman i promene u ishrani koje će doprineti bržem oporavku.