Šta je mokraćna kiselina?
Mokraćna kiselina je nusproizvod razgradnje purina, hemikalija prisutnih u hrani i piću. Većina mokraćne kiseline se razgrađuje u krvi, a izbacuje se urinom. Kada telo proizvodi previše mokraćne kiseline ili bubrezi ne mogu da je eliminišu, dolazi do povećanja njene koncentracije u krvi, što se naziva hiperurikemija. Ova stanja mogu izazvati formiranje kristala mokraćne kiseline koji izazivaju giht, bolan oblik artritisa.
Faktori rizika za hiperurikemiju
Mokraćna kiselina je česta pojava i jedna od pet osoba je zahvaćena. Iako može pogoditi svakoga, postoje neki faktori rizika kao što su pol (muškarci su u većem riziku), gojaznost, konzumacija alkohola, kao i ishrana bogata purinima. Takođe, određeni lekovi kao što su diuretici mogu povećati nivo mokraćne kiseline.
Namirnice bogate purinima
Purini se nalaze u raznim namirnicama, a njihovo konzumiranje može povećati nivo mokraćne kiseline. Namirnice koje treba izbegavati uključuju crveno meso, morske plodove, alkohol, posebno pivo i napitke sa visokim sadržajem fruktoze.
Simptomi i posledice
Hiperurikemija često ne izaziva simptome, ali može izazvati bol i traume na zglobovima kada se razvije giht ili kamen u bubregu. Simptomi uključuju intenzivan bol, oticanje i promene boje zahvaćenog zgloba, kao i bol prilikom mokrenja.
Lečenje hiperurikemije
Lečenje se obično ne zahteva ako osoba ne oseća simptome. Promene u ishrani mogu pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline, dok lekar može preporučiti lekove za snižavanje nivoa mokraćne kiseline ili protiv bola. Kontrola ishrane i unos tečnosti su ključni za prevenciju napada gihta i simptoma.