Šta su kancerogeni i kako deluju?

Kancerogeni su supstance koje izazivaju promjene u genetskom materijalu, odnosno DNK ćelija, što može dovesti do razvoja raka. Oni utiču na gene koji kontrolišu rast ćelija, uzrokujući da ćelije nekontrolisano rastu i formiraju tumore.

Klasifikacija kancerogena prema IARC-u

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) deli kancerogene u grupe prema stepenu dokaza o njihovoj štetnosti: grupa 1 označava kancerogene za ljude, grupa 2A verovatno kancerogene, grupa 2B moguće kancerogene, a grupa 3 one koje se ne mogu klasifikovati.

Primjeri najčešćih kancerogena

Duvan je jedan od najopasnijih kancerogena jer sadrži preko 70 hemikalija koje oštećuju DNK. Radon, prirodni gas, može izazvati rak pluća ako se nakupi u zatvorenim prostorima. Azbest, korišćen u građevini, izaziva rak pluća ako se udiše. Arsen se nalazi u životnoj sredini i povezan je s nastankom raka. Prepečena hrana, formaldehid u proizvodima za domaćinstvo, UV zračenje, štetna zračenja i alkohol takođe doprinose riziku od razvoja raznih vrsta raka.

Rizici od hrane i zagađenja

Prerađeno meso i neki aditivi u hrani mogu povećati rizik od raka debelog creva i drugih oboljenja. Izduvni gasovi dizel motora i zagađeni vazduh, puni štetnih čestica, takođe su povezani sa rakom.

Kako smanjiti izloženost kancerogenima?

Preporučuje se izbor celovite biljne hrane, ograničenje unosa alkohola, izbegavanje duvana i UV zračenja, kao i upotreba proizvoda bez kancerogenih sastojaka. Na radnom mjestu treba koristiti zaštitnu opremu, a u saobraćaju izbjegavati duži boravak pored vozila sa dizel motorima.

Ove mjere mogu značajno pomoći u očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od razvoja raka.