Uvod

Nedavna istraživanja sa Univerziteta Zapadne Australije dovode u pitanje ranije preporuke da se izbegava davanje određenih alergena, poput jaja i kikirikija, deci do prve godine života. Nova saznanja sugerišu da rana introdukcija ovih namirnica može smanjiti rizik od razvoja alergija.

Istraživanje i rezultati

Istraživači su uporedili dve grupe dece: 506 beba čiji roditelji nisu dobijali specifične savete o ishrani i 566 beba kojima su roditelji savetovani da od šestog meseca uvedu jaja i puter od kikirikija. U drugoj grupi, alergija na jaja pala je sa 12% na 3%, dok je alergija na kikiriki opala sa 6% na svega 1%.

Ova istraživanja potvrđuju i ranije smernice Australijskog društva za kliničku imunologiju i alergiju (ASCIA) koje preporučuju uvođenje alergena od šestog meseca života zbog prevencije alergija.

Značaj i sigurnost preporuka

Testiranje u realnim uslovima pokazalo je da su smernice sigurne i efikasne. Povećanjem dostupnosti ovih preporuka i edukacijom zdravstvenih radnika moguće je značajno smanjiti učestalost alergija među decom, naročito u porodicama sa istorijom alergija.

Statistika i simptomi alergija na hranu kod dece

Jedno od 13 dece je alergično na hranu, a oko 40% mališana ima alergiju na više od jedne namirnice. Najčešći uzročnik alergija su proteini kravljeg mleka, sa učestalošću od 2 do 6%. Deca sa alergijama imaju veći rizik za pojavu astme i atopijskog dermatitisa.

Simptomi alergije uključuju svrabež, koprivnjaču, otoke, probleme sa disanjem, bolove u stomaku, mučninu i druge reakcije koje se mogu pojaviti odmah ili nekoliko sati nakon konzumiranja alergena.

Zaključak

Uvođenje potencijalnih alergena poput jaja i kikirikija od šestog meseca života, pod nadzorom lekara, pokazuje se kao uspešna strategija u smanjenju razvoja alergija. Roditelji, posebno oni sa porodicama koje imaju alergije, treba da budu upoznati sa najnovijim smernicama kako bi zaštitili zdravlje svoje dece.