Visoka koncentracija polena ambrozije

Granična vrednost za ambroziju je 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. U pojedinim danima koncentracija ambrozije prelazi stotine polenovih zrna po kubnom metru vazduha, čak i sedam puta iznad granične vrednosti. Ambrozija je najjači alergen među korovskim biljkama, a proizvodnja polena raste tokom avgusta i septembra.

Kada i kako ambrozija ispušta polen

Ambrozija počinje da ispušta polen već od 2, 3 sata noću, intenzitet se povećava u zoru i prijepodnevnim časovima. Polen ambrozije može ostati u vazduhu do 100 dana, dok zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina. Jedna biljka može proizvesti milijarde polenovih zrna koja vetar raznosi na velike površine.

Simptomi alergije na ambroziju

Simptomi uključuju crvenilo i suzenje očiju, svrab, oticanje kapaka, začepljen i curenje nosa, kijanje, kašalj, pritisak u sinusu, otežano disanje i astmu, promene na koži i probleme u probavi. Čak i deset polenovih zrna može izazvati jaku reakciju kod najosetljivijih.

Hrana i terapija

Za ublažavanje simptoma preporučuju se namirnice bogate omega-3 i vitaminom C, kao što su losos, sardine, orašasti plodovi, ananas, kivi i papaja. Hrana koja može pogoršati simptome zbog ukrštene reakcije uključuje bananu, čaj od kamilice, dinju, lubenicu, krastavac, tikvice, seme suncokreta i ehinaceu. Zaštita i terapija uključuju izbegavanje izlaganja polenu, korišćenje klima uređaja, ne sušenje veša napolju, često pranje kose i presvlačenje posle boravka napolju.