Pad polena poslije kiše

Kiša je značajno oprala polen iz vazduha pa su koncentracije ambrozije pale sa oko 800–900 zrna na 120–300 zrna po m3. Granica za ambroziju je 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, što pokazuje koliko je ambrozija agresivan alergen. Iako je vrhunac cvjetanja prošao, vrijednosti su i dalje povišene i prave probleme alergičnima.

Biologija i period cvjetanja

Ambrozija je jednogodišnji korov koji niče polovinom aprila i cvjeta tokom ljeta i jeseni, s najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Jedna biljka može proizvesti milijarde zrna polena koja vjetar raspršuje na veliki prostor, a zrno zadržava klijavost i do 40 godina.

Simptomi alergije

Simptomi uključuju crvenilo i suzenje očiju, svrab i oticanje kapaka, začepljen nos, pojačanu sekreciju, kijanje, kašalj, pritisak i bol u sinusima, otežano disanje i astmu, promjene na koži i u probavi, smanjen osećaj mirisa ili okusa, loše spavanje i hroničan umor.

Hrana koja ublažava

Preporučuju se namirnice bogate omega‑3 masnim kiselinama: losos, tuna, sardine, orašasti plodovi, čia i lanene sjemenke, maslinovo ulje. Voće bogato vitaminom C poput crne ribizle, jagode, ananasa, kivija i papaje može pomoći; ananas sadrži bromelain, a papaja papain.

Hrana koja pogoršava

Neke namirnice mogu izazvati ukrštene reakcije s polenom ambrozije i pogoršati simptome: banana, čaj od kamilice, dinja, lubenica, krastavac, tikvice, sjeme suncokreta i ehinacea.

Savjeti za zaštitu

Ne provjetravati rano ujutro, koristiti klimatizaciju i filtere u automobilu, ne sušiti veš napolju, češće mijenjati odeću i prati kosu po povratku iz prirode, pratiti izvještaje o koncentraciji polena i po potrebi putovati na mjesto s manjom prisutnošću ambrozije.