Ambrozija i njeni opasni alergeni
Ambrozija je jedna od najpoznatijih alergenih biljaka na svijetu, a čak i samo 10 polenovih zrna može kod najosjetljivijih osoba izazvati intenzivne alergijske reakcije. Ovaj korov može dovesti do napada astme, kao i stomačnih problema.
Hrana koja pomaže u ublažavanju simptoma
Preporučuje se uključivanje određenih namirnica koje smanjuju upalu i usporavaju proizvodnju histamina tokom sezone cvjetanja ambrozije. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput svježeg lososa, tune, sardina, orašastih plodova, čia sjemenki i maslinovog ulja, smatra se korisnom. Voće bogato vitaminom C, kao što su crna ribizla, jagoda, ananas, kivi i papaja, može inhibirati histamin i podstaći imunitet. Enzimi bromelain u ananasu i papain u papaji dodatno pomažu u ublažavanju alergijskih reakcija.
Hrana koju treba izbjegavati
Određene namirnice mogu pogoršati alergijske simptome zbog ukrštene reakcije s alergenima ambrozije. To su banana, čaj od kamilice, dinja, lubenica, krastavac, tikvica, sjeme suncokreta i ehinacea, jer sadrže proteine slične polenu ambrozije i mogu izazvati iste simptome.
Simptomi alergije na ambroziju
Simptomi uključuju crvenilo, suzenje i svrbež očiju, oticanje kapaka, začepljen nos, pojačanu sekreciju, kijanje, kašalj, bol u sinusu, otežano disanje i astmu. Mogu se javiti i promjene na koži, probavne smetnje te gubitak osjeta mirisa ili ukusa. Ukoliko simptomi traju cijelu sezonu, može se razviti bronhijalna astma sa suvim kašljem i težim napadima. Polen ambrozije može se unijeti oralnim putem preko neoprane hrane i izazvati stomačne tegobe. Takođe, prisutne su i promjene sna, umor, nadražljivost i smanjena koncentracija.
Kako ambrozija izaziva alergiju?
Kod alergičara ulazak polena u krvotok aktivira imunološki sistem koji proizvodi prekomjerne količine antitijela imunoglobulina E. Ova antitijela vežu alergen i uzrokuju pucanje mastocita bogatih histaminom, što dovodi do oslobađanja velika količine ovog histamina i izaziva alergijske simptome naročito u respiratornim organima. Ambrozija se lako veže za odjeću i obuću zbog oštrih „iglica“ na polenu, što otežava izbjegavanje alergena.
Iznenađujuća ljekovita svojstva ambrozije
I pored opasnosti koje predstavlja, ambrozija ima i ljekovita dejstva. Indijanci su koristili njene listove za trljanje kože poslije ujeda insekata ili kod kožnih oboljenja. Čaj od lista i korjena može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova.