Šta je intermitentni post (povremeno gladovanje)
Povremeno gladovanje, ili intermitentni post, podrazumijeva ograničen unos hrane u određenim vremenskim periodima i ciklično mijenjanje perioda jela i posta. Najčešći režimi su 16:8, kada se jede osam sati i posti 16 sati, i 5:2, kada se kalorije drastično smanjuju dva dana u sedmici. Zastupnici intermitentnog posta navode poboljšanja u mršavljenju i odmoru za varenje, ali dugoročni efekti ostaju sporni.
Rizik od kardiovaskularne smrti
Novo istraživanje analiziralo je podatke praćenja i pokazalo da ograničavanje obroka na osam sati može povećati kardiovaskularni mortalitet za oko 135% u poređenju sa osobama koje jedu tokom 12–14 sati. Taj povećani rizik primijećen je i kod ljudi sa srčanim bolestima i dijabetesom. Ova studija upozorava na povremeno gladovanje, posebno kod pacijenata sa srčanim oboljenjima ili rizičnim stanjima.
Utjecaj na metabolizam i ponašanje u ishrani
Intermitentni post često smanjuje unos kalorija, ali može izazvati prejedanje nakon posta i povećanu želju za hranom. Povremeno gladovanje je povezano sa poremećajima u ishrani, anksioznošću i krivicom, što je naročito izraženo kod adolescenata i mladih odraslih. Dugotrajniji post tokom razvoja može narušiti beta ćelije i dugoročno uticati na metabolizam.
Nuspojave i upozorenja
Preskakanje obroka može podići kortizol i adrenalin, povisiti krvni pritisak i dovesti do glavobolja, vrtoglavice, umora i mentalne magle. Kod starijih osoba intermitentni post može uzrokovati nutritivne nedostatke i gubitak mišićne mase. Konsultacija sa ljekarom preporučuje se prije primjene intermitentnog posta kod osoba sa srčanim oboljenjima, dijabetesom ili rakom.