Preporuke Američkog udruženja za dijabetes

Američko udruženje za dijabetes (ADA) savjetuje uključivanje skrobnog povrća, poput krompira, u zdravu i uravnoteženu ishranu. Skrob se sporije razgrađuje u organizmu u odnosu na jednostavne šećere.

Glikemijski indeks i dijabetes

Zabluda je da osobe sa dijabetesom treba da izbegavaju krompir zbog visokog glikemijskog indeksa (GI). GI meri brzinu podizanja nivoa šećera u krvi nakon obroka. Namirnice se rangiraju od 0 do 100. Preporuka je da se konzumiraju namirnice sa niskim i srednjim GI kako bi se lakše kontrolisao nivo šećera u krvi.

Kombinovanje namirnica

Kada se jedu namirnice sa visokim GI, preporučuje se kombinacija sa onima koje imaju nizak GI, kako bi se postigao ravnotežni unos. Uključivanje vlakana, proteina, i zdravih masti može značajno pomoći u kontroli nivoa šećera.

Priprema krompira i GI

Način pripreme krompira može uticati na njegov GI. Kuvanje na pari ili u mikrotalasnoj je preporučeno, dok se prženi krompir savetuje da se izbegava zbog povećanog sadržaja kalorija i masti.

Ljuštenje krompira

Kora krompira sadrži značajan nivo vlakana i fenolnih jedinjenja koja su korisna za zdravlje. Zbog toga, ljuštenje krompira nije uvek najbolja opcija.

Vrste krompira za dijabetičare

Slatki krompir je najbolji izbor zbog niskog GI, dok bi crveni krompir trebalo ograničiti. Krompir sa masnim dodacima može uticati na zdravlje srca, pa je važno birati laganije prelijeve.

Savjeti za planiranje obroka

Optimizacija obroka može pomoći u kontroli unosa kalorija i ugljenih hidrata. Fokus na povrće, smanjenje masti i pravilno brojanje ugljenih hidrata su ključni za upravljanje dijabetesom.