Zdrava ishrana i dijabetes tipa 2
Zdrava ishrana je ključna u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2, hroničnim stanjem gdje telo ne koristi insulin na pravi način. Ona uključuje unos adekvatnih mikronutrijenata, uključujući vitamine i minerale, potrebne za optimalno funkcionisanje organizma.
Uticaj nedostatka mikronutrijenata
Prema istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health, čak 45 odsto osoba sa dijabetesom tipa 2 ima nedostatak mikronutrijenata, posebno vitamina D. Istraživanja ukazuju na to da nedostatak mikronutrijenata može postati nova meta za nutritivne intervencije, kao dopuna postojećim terapijama.
Prevalencija nedostataka
Istraživači su analizirali podatke sa 132 studije, pokrivajući 52.000 učesnika. Pronađeno je da se nedostaci mikronutrijenata često javljaju kod žena. Vitamin D se javlja kod 60,5 odsto učesnika, dok magnezijum, vitamin B12 i gvožđe takođe često nedostaju.
Preporuke za ishranu
Dijetetičari preporučuju raznovrsne izvore hrane kako bi se zadovoljile potrebe tela. To uključuje složene ugljene hidrate, mahunarke, orašaste plodove, voće i povrće. Redukcija unosa šećera takođe je ključna za kontrolu glikemije i zdravlje pankreasa.
Dijabetes tipa 2 zahteva sveobuhvatan pristup. Pravilna ishrana može značajno poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od komplikacija.