Šta je alergija na školjke?

Alergija na školjke spada u vrste alergija na hranu. Školjke su životinje s oklopom koje uglavnom žive u vodi. Dvije glavne kategorije su rakoidi (škampi, rakovi, krabe, jastozi) i mekušci (školjke, kapice, ostrige, dagnje). Osobe s alergijom na školjke trebaju izbjegavati širok spektar ovih namirnica, uključujući i abalon, hobotnicu, lignje i druge.

Simptomi i reakcije alergije

Simptomi mogu varirati od blagih poput svraba i osipa do ozbiljnih poput otežanog disanja i anafilaksije, koja može ugroziti život. Reakcije su najčešće brze, javljaju se unutar nekoliko minuta do sati nakon unosa školjki ili čak neizravnog kontakta. Važno je razumjeti da alergija na školjke može zahvatiti različite dijelove tijela, uključujući kožu, pluća, želudac i srce.

Uzroci i komplikacije

Alergija na školjke nastaje zbog prekomjerne reakcije imunog sistema na određene proteine u školjkama. Najopasnija komplikacija je anafilaktički šok. Čak i ako su prvi simptomi blagi, buduće reakcije mogu biti ozbiljnije te je stoga važno pravovremeno potražiti medicinski savjet.

Dijagnostika

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i testova kao što su test ubodom u kožu i krvni testovi za antitela, mada se najprecizniji rezultati često dobiju testom izazova hranom pod nadzorom stručnjaka. Takođe, zbog moguće unakrsne kontaminacije, važno je pratiti sve simptome nakon izloženosti školjkama.

Liječenje i prevencija

Najefikasniji način liječenja je potpuni izbjegavanje školjki i proizvoda koji ih sadrže. Potrebna je opreznost i u restoranima zbog moguće kontaminacije kuhinjskih površina i ulja. Osobe s alergijom na školjke često moraju paziti i na druge proizvode poput riblje čorbe ili surimija. Edukacija i stalna pažnja su ključni za siguran i kvalitetan život.