Putovanje hrane kroz gastrointestinalni trakt
Nakon što pojedemo obrok, hrana kreće na svoje putovanje kroz probavni sistem, počinjući od usta i završavajući u anusu. Tokom ovog procesa, hrana prolazi kroz različite organe koji utiču na njeno varenje - želudac je odgovoran za varenje, tanko crevo apsorbuje hranljive materije, dok debelo crevo apsorbuje vodu i soli. Pokretljivost creva i značaj mikrobioma
Kretanje hrane kroz probavni sistem, poznato kao pokretljivost creva, delimično kontrolišu trilioni bakterija koje se nalaze u crevima. Ove bakterije su ključne za razvoj imunološkog sistema i pravilno varenje hrane. Vreme koje je potrebno hrani da prođe kroz creva varira, u proseku traje između 12 i 73 sata, dok više istraživanja ukazuje da je prosečno vreme prolaska hrane oko 23-24 sata. Čimbenici koji utiču na brzinu varenja hrane
Mnogi su faktori koji mogu uticati na brzinu prolaska hrane, kao što su genetika, ishrana i stanje mikrobioma creva. Ako je vreme prolaska hrane predugo, to može izazvati probleme. "Bakterije u debelom crevu tada proizvode drugačije metabolite i mogu da se preorijentišu na alternativne izvore hrane, što može izazvati stvaranje toksičnih gasova", objašnjava stručnjak. Problemi sa brzom pokretljivošću creva
S druge strane, brz prelazak hrane kroz creva, uzrokovan stresom ili upalnim bolestima, takođe može dovesti do problema, kao što su meka stolica sa visokim sadržajem vode i dehidracija. Jednostavan test - test kukuruzom
Da biste proverili brzinu pokretljivosti creva, možete sprovesti jednostavan test sa kukuruzom. Nakon što ne jedete kukuruz sedam do deset dana, pojedite ga i pratite kada ćete primetiti ostatke u stolici. Ako kukuruz prođe za manje od 12 sati, creva rade brzo; ako ne prođe za više od 48 sati, onda su creva sporija. Preporučuje se povećan unos voća i povrća za dobru probavu ukoliko nema dodatnih simptoma.