Zašto je holesterol opasan

Holesterol često nema simptome, pa se lipidni status iz krvi preporučuje svima, posebno nakon 30. godine. Redovne analize otkrivaju povišen holesterol, LDL, HDL i trigliceride pre nego što nastanu komplikacije za srce.

Kako nastaje i koja je uloga holesterola

Oko 70% holesterola stvara jetra, a ostatak se unosi hranom životinjskog porekla. Holesterol je neophodan za izgradnju ćelijskih membrana, sintezu hormona, vitamin D i žučne kiseline. Ključ je ravnoteža između LDL i HDL.

Merenje i ciljne vrednosti

Lipidni panel meri ukupni holesterol, LDL, HDL i trigliceride. Ciljevi su niski LDL i trigliceridi, i viši HDL. Lipidni status pomaže kardiologu da proceni rizik i odluči o terapiji.

Rizici i posledice

Povišen LDL dovodi do ateroskleroze, plak taloženja i smanjenog protoka krvi, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Trigliceridi su izvor energije, ali visoki trigliceridi su opasni i povećavaju rizik posebno uz nizak HDL.

Preporuke za snižavanje

Ishrana, fizička aktivnost, kontrola stresa i prestanak pušenja su prvi koraci. Ishrana treba da uključuje voće, povrće, integralne žitarice, maslinovo ulje, orašaste plodove, avokado i ribu; izbegavati zasićene i trans masti.

- Organizmu su potrebne zdrave masti. Važno je smanjiti zasićene i trans masti, a unositi nezasićene - kaže dr Pekić.

- Jaja sadrže holesterol, ali istraživanja pokazuju da ona sama po sebi ne utiču značajno na povećanje LDL-a kod zdravih ljudi. Problem su zasićene i trans masti iz druge hrane - rekla je dr Radinka Pekić.

- Nefiltrirana kafa (kuvana, turska) može podići LDL zbog supstance kafestol. Filtirana kafa (filter, espreso) ima manji uticaj.

- Vežbanje povećava HDL i smanjuje LDL - kaže dr Radinka Pekić.

- Već nekoliko nedelja nakon prestanka pušenja, nivo HDL-a raste - navodi naša sagovornica.

- Gubitak čak i 5 do 10 odsto telesne mase može značajno da snizi LDL - navodi dr Radinka Pekić.

Lijekovi i suplementi

Ako promene životnog stila nisu dovoljne, kardiolog može prepisati statine, fibrate, ezetimib ili PCSK9 inhibitore. - Terapija se prilagođava individualno, prema nivou rizika pacijenta.

- Neki dodaci (omega-3 masne kiseline, niacin, vlakna iz psilijuma, crvena fermentisana pirinač) mogu pomoći, ali nisu zamena za lekove ili zdrav način života.

- Lekovi su obavezni ako je je LDL previsok, iznad 4,9 mmol/L, ili ako pacijent već ima dijabetes, koronarnu bolest srca ili je preživeo infarkt.

- Zato se prati krvna slika i funkcija jetre.

Zaključak

Uz pravovremenu dijagnozu lipidnog statusa, prilagođenu ishranu, vežbanje i po potrebi terapiju, rizik od srčanih bolesti se može značajno smanjiti. Holesterol se mora pratiti redovno kako bi se zaštitilo srce.