Mikrobiom i zdravlje creva
Mikrobiom i zdravlje creva oblikuju se ne samo ishranom već i brojnim životnim navikama. Ishrana je važna za mikrobiom, ali nije jedini faktor. "Čitav naš način života, od nivoa stresa i kvaliteta sna do vremena provedenog napolju, duboko oblikuje zdravlje naših creva. Sve sa čime dolazimo u kontakt može uticati na ekosistem koji tamo živi" kaže ona.
Poljubac i oralni mikrobiom
Poljupci menjaju mikrobiom jer usta su kapija do creva. "Usta su kapija do naših creva i digestivnog trakta, i dom su milijardama bakterija koje lako mogu da se probiju do digestivnog trakta. Naravno, važno je sa kim se ljubite. Ako neko ima streptokoknu upalu grla ili neuravnotežen oralni ili crevni mikrobiom, što se može manifestovati kao uporni loš zadah, karijes i krvarenje desni, to nisu mikrobi koje želimo da delimo" kaže dr Liming.
Priroda, bašta i raznovrsnost mikrobioma
Boravak u bašti i kontakt sa zemljom povećavaju raznovrsnost mikrobioma. "Kada smo napolju skoro uvek smo obuveni, ali postoje koristi za zdravlje creva koje se mogu izvući iz hodanja bosih nogu u parku, kao i provođenja vremena u šumama i prljanja ruku u bašti ili dvorištu..." zaključuje dr Liming. "Šumski vazduh je mnogo bogatiji korisnim mikrobima nego vazduh unutra, tako da čak i udisanje svežeg vazduha može poboljšati vaše zdravlje" napominje ona.
Praktične strategije za zdrav mikrobiom
Skuhajte skrob, ohladite ga i jedite da podržite dobre bakterije kroz rezistentni skrob: ohladjeni krompir, pirinač, testenine i ovsene pahuljice. "Umesto toga, on dospeva do debelog creva, gde se naše dobre bakterije hrane njime..." objašnjava nutricionistkinja Emili Ingliš. Vežbe disanja, grgljanje i pevanje mogu stimulisati vagusni nerv i pomoći ravnoteži mikrobioma: "Kada dišemo na određeni način, govorimo jezikom nervnog sistema" kaže Rob Ri. Crna čokolada sa najmanje 75% kakaa i život sa kućnim ljubimcem takođe mogu doprineti raznovrsnijem i otpornijem mikrobiomu.