Zašto pranje ruku leti spašava zdravlje
Ruke su prva linija odbrane protiv mikroba koji napreduju na vrućini i vlazi. Ljetnje aktivnosti nas često stavljaju u blizak kontakt sa površinama, hranom i vodom koje olakšavaju širenje klica. Pranje ruku najmanje 20 sekundi je ključno, naročito nakon korišćenja javnih prostora, prije jela i nakon dodirivanja zajedničkih površina.
Rizici na javnim toaletima i događajima na otvorenom
Javni toaleti, festivali, benzinske pumpe, plaže i kampovi mogu postati izvor bakterija kao što su Escherichia coli, salmonela i stafilokoke, kao i virusi poput norovirusa i gripe. U nekim slabo provetrenim ili neodržavanim prostorima i korona virus može opstati. Temeljno pranje ruku je neophodno, jer dezinfekciona sredstva ne zamjenjuju sapun kad su ruke vidljivo nečiste.
Hrana, voda i voda za kupanje
Ruke treba prati prije i posle rukovanja hranom, osobito sirovim mesom, i nakon dodira sa stolovima za piknik, roštilj opremom i frižiderom. Jezera, rijeke, bazeni i more mogu nositi parazite poput kriptosporidijuma i giardije, koji ponekad odole hloru. Pesak i morska voda mogu sadržati fekalne bakterije, pa je pranje ruku prije jela i dodirivanja lica obavezno.
Djeca, kampovi i prevencija
U grupnim okruženjima kao što su kampovi i igrališta djeca su posebno ranjiva. Epidemije gastroenteritisa povezuju se sa norovirusom, salmonelom i E. coli sojevima koji proizvode shiga toksin. Malo prljanja nije isto što i preskakanje pranja ruku; neoprane ruke povećavaju rizik od bolesti, a pravilna higijena ruku je jednostavna i efikasna prevencija.
Kako prati ruke pravilno
Prati ruke sapunom i čistom tekućom vodom najmanje 20 sekundi, pa ih dobro osušiti jer vlažne ruke lakše šire klice. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti sredstvo za dezinfekciju sa najmanje 60% alkohola i nositi ga sa sobom.