Šta je gastroenteritis?

Gastroenteritis, poznat i kao stomačni virus, predstavlja infekciju creva koju uzrokuju virusi, bakterije ili drugi mikroorganizmi. U crevima se nalaze različite ćelije, uključujući korisne mikroorganizme koji pomažu u zdravlju, ali kada patogeni napadnu, oni se razmnožavaju i uzrokuju upalu. Sufiks „-itis“ označava upalu.

Šta je trovanje hranom?

Trovanje hranom se dešava kada se jedu hrana ili piće kontaminirani hemikalijama, mikrobima ili toksinima. Na primer, to se može desiti ako se konzumira zagađena hrana poput nekontrolisanog korišćenja insekticida ili otrovnih pečuraka. Trovanja nastala alergijskim reakcijama ne spadaju u ovu kategoriju.

Kako razlikovati gastroenteritis i trovanje hranom?

Oba stanja imaju slične simptome poput dijareje, povraćanja i bolova u stomaku, ali vreme pojave simptoma može značajno da varira. Gastroenteritis izazvan virusima, poput norovirusa, obično se manifestuje 24 do 48 sati nakon izlaganja, dok trovanje hranom može izazvati simptome već nakon 30 minuta konzumacije kontaminirane hrane. Trovanje se obično javi brzo, dok gastroenteritis može imati duži period inkubacije.

Kako sprečiti gastroenteritis?

Preporučuje se temeljno pranje ruku, korišćenje odvojenih površina za pripremu sirove i kuvane hrane, kao i pravilna termička obrada. Takođe, gastroenteritis može da se prenese kontaktom s zaraženim osobama, pa je važno održavati higijenu.

Lečenje gastroenteritisa i trovanja hranom

Lečenje se koncentriše na preventivu dehidratacije, uz konzumaciju tečnosti koja može uključivati i rastvor za oralnu rehidrataciju. U slučaju ozbiljnih simptoma, preporučuje se konsultacija sa lekarom.