Značaj konzumacije jaja u ishrani
Konzumacija jaja dugo je tema brojnih naučnih rasprava. Dok su neki zagovornici njihovih nutritivnih prednosti, drugi brinu zbog visokog sadržaja holesterola i potencijalnog rizika za srčana oboljenja. Jaja su bogat izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala, ali sadrže i značajne količine holesterola – oko 185 mg po jajetu, što predstavlja preko polovine preporučenog dnevnog unosa od 300 mg.
Nova istraživanja mijenjaju klasične preporuke
Nedavna studija Univerziteta Južne Australije donosi revolucionarno otkriće da konzumacija jaja, kao dio ishrane niskog sadržaja zasićenih masti, ne povećava nivo LDL holesterola, već može doprineti njegovom smanjenju i tako smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. U istraživanju je učestvovalo 61 ispitanik koji su tokom pet nedelja pratili tri dijete različitih kombinacija holesterola i zasićenih masti.
Rezultati: Važnost uravnotečene ishrane
Ishrana bogata zasićenim mastima povisila je nivo "lošeg" LDL holesterola, dok je dijeta sa visokim sadržajem holesterola iz jaja i niskim sadržajem zasićenih masti rezultirala smanjenjem LDL holesterola. Ovo potvrđuje da su zasićene masti, a ne holesterol iz jaja, glavni pokretači povećanja holesterola u krvi.
Kada jesti jaja i kako ih uklopiti u zdravu ishranu
Jaja su jedinstven izvor holesterola koji ipak ne ugrožava srčano zdravlje ako se konzumira kao deo uravnotežene ishrane sa malo zasićenih masti. Problemi sa holesterolom češće nastaju zbog masne hrane poput slanine ili kobasice koja prati jaja u tradicionalnom doručku. Većina zdravih ljudi može bezbedno da jede jedno do dva jaja dnevno, uzimajući u obzir individualne faktore poput starosti i zdravstvenog stanja.
Holesterol u telu i ishrani
Važno je razlikovati holesterol koji organizam sam sintetiše, uglavnom u jetri, i onaj koji unosimo hranom. Holesterol iz životinjskih proizvoda, poput jaja, ne utiče uvek negativno na krvni holesterol kao što se ranije smatralo. Za zdravlje srca značajniji su drugi faktori kao što su genetika, stil života i unos zasićenih masti.