Prevencija žučnih kamenaca

Određeni izbori u ishrani mogu značajno pomoći u sprečavanju nastanka žučnih kamenaca. Mnogi se pitaju kada je neophodna operacija žučne kese, a kada su mogući nehirurški tretmani. Napadi žučnih kamenaca često izazivaju iznenadan i jak bol koji može trajati nekoliko sati.

Šta je žučno kamenje?

Žučno kamenje su tvrde naslage koje se stvaraju u žučnoj kesi, organu u gornjem desnom delu trbuha. Postoje dva tipa žučnih kamenaca: holesterolski i kamenci od kalcijum bilirubinata. Holesterolski kamenac se sastoji pretežno od holesterola, dok su kamenci od kalcijum bilirubinata rezultat viška bilirubina.

Simptomi žučnih kamenaca

Boli u gornjem desnom stomaku su najčešći simptom, a mogu se javljati i bolovi u leđima ili rampu, mučnina, dijareja i povraćanje.

Prirodni lekovi i alternativne metode

Čišćenje žučne kese često se koristi kao prirodni tretman, no nije bez rizika. Mnogi se oslanjaju i na maslačak, čičak, lizimahiju ili artičoku za detoksikaciju. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza da li su ove metode efikasne u lečenju žučnog kamenja. Takođe, jabučni sirće i psilijum se takođe koriste, ali je važno konsultovati se sa lekarom pre primene ovih lekova.

Kako sprečiti stvaranje žučnih kamenaca?

Postizanje i održavanje zdrave težine, zajedno sa uravnoteženom ishranom bogatom vlaknima, povrćem i voćem, može smanjiti rizik od formiranja žučnih kamenaca. Izbegavanje namirnica bogatih zasićenim mastima je takođe preporučljivo. Osoba treba da se obrati lekaru ukoliko ima simptome kao što su produženi bol u stomaku, povraćanje ili žutica.