Semenke suncokreta i zdravlje
U modernom načinu života semenke suncokreta predstavljaju jednostavan i dostupan izbor za unapređenje zdravlja. Semenke suncokreta jačaju imunitet zahvaljujući selenom i cinku, imaju prirodna antimikrobna i protivupalna svojstva i mogu pomoći u odbrani od mikroorganizama. Četvrtina šolje semenki bez ljuske obezbjeđuje oko 40% dnevnih potreba za selenom i nešto više od 13% za cink.
Podrška zdravlju srca
Semenke suncokreta štite zdravlje srca zahvaljujući antioksidansima, zdravim mastima, vlaknima, proteinima i mineralima. Ovi nutrijenti povoljno utiču na nivo šećera u krvi, krvni pritisak i upalne procese. Istraživanja pokazuju da žene koje su redovno konzumirale semenke imaju niži ukupni i LDL („loš“) holesterol, dok su muškarci koji jedu semenke često imali manju telesnu težinu bez dobijanja na masi.
Dijabetes, težina i jetra
Semenke suncokreta mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi i u liječenju dijabetesa tipa 2; zbog svojih bioaktivnih supstanci one poboljšavaju proizvodnju insulina i smanjuju glikemiju, djelimično zahvaljujući hlorogeničnoj kiselini. Zdrave masti, vlakna i proteini iz semenki podržavaju kontrolu telesne težine, a umeren unos povezuje se sa smanjenim rizikom od nealkoholne masne bolesti jetre.
Nutritivna vrednost i mogući rizici
Četvrtina šolje sadrži oko 165 kalorija, 14,1 g masti, 6,82 g ugljenih hidrata, 3,15 g vlakana i 5,48 g proteina, uz vitamin E, selen, folat i cink. Alergije na semenke su rijetke ali moguće; postoje slučajevi unakrsne reaktivnosti. Konzumiranje velikih količina u ljusci može izazvati crevnu opstrukciju, a i klijanje kod kuće nosi rizik bakterijske kontaminacije ako se ne poštuju bezbjednosne mjere.