Razumevanje stomačnog virusa i trovanja hranom
Stomačni virus, poznat kao gastroenteritis, predstavlja upalu probavnog sistema izazvanu virusima, dok je trovanje hranom rezultat konzumiranja pokvarene ili nepravilno pripremljene hrane koja sadrži mikroorganizme. Oba stanja su akutni gastroenteritis.
Kako se prenose stomačni virusi?
Stomačni virusi su izuzetno zarazni i prenose se direktnim kontaktom s obolelima, zaraženim predmetima i hranom, kao i putem vazduha. Najčešći uzročnici su norovirusi, rotavirusi, adenovirusi i astrovirusi. Norovirus često preuzima primat kao uzročnik stomačnog virusa.
Uzroci trovanja hranom
Trovanje hranom zahvata više od 250 bolesti. Glavni uzroci su bakterije, ali i virusi, među kojima se ističe norovirus. Najčešće bakterije su salmonela, kampilobakter i listerija, koje se najčešće prenose kroz nedovoljno termički obrađenu hranu ili kontaminaciju voća i povrća.
Simptomi stomačnog virusa i trovanja hranom
Identični simptomi uključuju dijareju, mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i povišenu temperaturu. Ključne razlike su u periodu inkubacije, koji za stomačni virus traje od 12 sati do osam dana, dok trovanje hranom traje od dva do šest sati.
Kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć?
Simptomi stomačnog virusa mogu varirati i ovisiti o stepeni dehidracije, dok trovanje hranom može dovesti do ozbiljnih stanja. Bitno je pratiti simptome kao što su bol u stomaku, produžena dijareja ili krv u stolici, jer oni zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.