Stomačni virus: uzročnici i tijek bolesti

Stomačni virus obično uzrokuju rotavirus, norovirus i adenovirus. Ti virusi dovode do upale želuca i crijeva i često izazivaju epidemije u kolektivima. Inkubacioni period je kratak, 24 do 48 sati, a bolest počinje naglo.

Simptomi i dijagnoza

Od simptoma su prisutni bolovi i grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena temperatura i malaksalost. Kod zdravih odraslih simptomi su uglavnom blagi ili asimptomatski, dok mala djeca, stariji i imunokompromitovani mogu razviti tešku dehidraciju. Krvna analiza može razjasniti da li je u pitanju virusno ili bakterijsko oboljenje; antibiotici se uvode samo ako je uzrok bakterija i nema krvi u stolici.

Rehidracija i lijekovi

Osnovno liječenje je simptomatsko i pravilna rehidracija. Preporučuje se unos po jednu malu kašičicu vode ili rastvora elektrolita na 15 minuta dok traje povraćanje. Kada se povraćanje smanji, uvode se probiotici i po potrebi antiemetici. Ako se unese previše tečnosti odjednom, dolazi do ponovnog povraćanja i rizika od dehidracije, pa je ponekad neophodna infuzija u bolnici.

Ishrana i oporavak

Prvog dana je važno prvenstveno unositi tečnost i držati strogu dijetu: bareni krompir, barena šargarepa, bareni pirinač i eventualno supa iz kesice. Drugog dana dozvoljena je banana ili pečena jabuka, ali nikako svježe voće i povrće. Tek dva dana nakon nestanka simptoma postupno se uvodi ostala ishrana. Nagli povratak obične hrane može biti "alkohol na ranu" kada je sluznica crijeva upaljena.

Prevencija

Prevencija se bazira na temeljnom pranju ruku sapunom i toplom vodom, pranju voća i povrća, dezinfekciji površina i izolaciji oboljelih dok simptomi ne prođu.