Topli napici i rizik od raka jednjaka
Ne postoje dokazi da topli napici direktno izazivaju rak grla, a veza sa rakom želuca nije jasna. Jasna je, međutim, veza između veoma vrućih napitaka i raka jednjaka. Međunarodna agencija za istraživanje raka 2016. je svrstala pijenje napitaka iznad 65°C kao "verovatno kancerogeno za ljude". Rizik se pripisuje temperaturi, a ne samom piću.
Dokazi iz istraživanja
Studije iz Južne Amerike koje su pratila konzumiranje matea, kao i istraživanja sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, ukazuju na veću učestalost raka jednjaka kod ljudi koji piju veoma vruće napitke. Nedavno veliko istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu na skoro pola miliona odraslih povezalo je pijenje osam i više šoljica veoma vruće kafe ili čaja dnevno sa skoro šest puta većim rizikom od raka jednjaka.
Kako toplota oštećuje jednjak
Vrući napici mogu oštetiti sluzokožu jednjaka i vremenom dovesti do prekanceroznih promena. Studije na životinjama pokazale su da voda od 70°C ubrzava nastanak prekanceroznih izraslina. Toplota takođe može oslabiti barijeru jednjaka i povećati štetu izazvanu refluksom želudačne kiseline, što dugoročno povećava rizik od raka jednjaka.
Količina, brzina i bezbedna temperatura
Rizik zavisi i od veličine gutljaja i brzine pijenja. Veliki gutljaji mogu podići temperaturu unutar jednjaka i izazvati toplotne povrede; primer je veliki gutljaj od 20 ml kafe na 65°C koji je povećao unutrašnju temperaturu za 12°C. Optimalna temperatura koja smanjuje rizik, a čuva ukus, procenjena je na oko 57,8°C. Saveti su: piti polako, uzimati male gutljaje i sačekati par minuta da se napitak ohladi jer temperatura može pasti za 10–15°C za pet minuta.