Uzroci gasova sa neprijatnim mirisom

Povećano stvaranje gasova i njihov neugodan miris mogu imati različite uzroke, od hrane bogate vlaknima do medicinskih stanja. Važno je prepoznati simptome i primeniti odgovarajuće metode za ublažavanje ovih tegoba.

Hrana bogata vlaknima kao uzrok

Neke namirnice sa visokim sadržajem nerastvorljivih vlakana, kao što su špargle, pasulj, brokoli, kupus, karfiol, mahunarke i integralne žitarice, stimulišu crevni mikrobiom i dovode do fermentacije koja proizvodi gasove. Mahunarke i prokelj sadrže rafinozu, šećer koji se teško vari, što dodatno pojačava neprijatan miris gasova.

Netolerancija na hranu

Neprijatni gasovi mogu biti posledica netolerancije na laktozu, gluten, fruktozu ili FODMAP ugljene hidrate. Ove netolerancije otežavaju varenje određenih sastojaka hrane, što uzrokuje gasove i stomačne nelagodnosti.

Zatvor i uticaj lekova

Zatvor povećava zadržavanje stolice u crevima, što omogućava bakterijama da proizvode veće količine gasova s neprijatnim mirisom. Takođe, određeni lekovi poput antibiotika, antacida, antidepresiva i opioida mogu da poremete varenje i izazovu ovaj problem.

Bakterijske infekcije i ozbiljniji uzroci

Infekcije digestivnog trakta poput gastroenteritisa i disbioze mogu povećati proizvodnju gasova. Pored toga, prekomerna količina gasova može biti znak ozbiljnijih bolesti poput raka debelog creva, naročito ako je prisutna opstrukcija creva.

Specifični slučajevi i saveti

Posle barijatrijske hirurgije može doći do damping sindroma sa simptomima gasova. U slučaju perzistentnih neprijatnih gasova, naročito ako su povezani sa krvlju u stolici, dijarejom ili bolom, treba potražiti pomoć lekara.

Kako sprečiti gasove neprijatnog mirisa

Preporučuje se postepeno povećanje unosa vlakana, izbegavanje gutanja vazduha (npr. žvakanja gume ili gaziranih pića), povećana hidracija, smanjenje hrane bogate sumporom i vođenje računa o netolerancijama. Takođe, fizička aktivnost poput šetnje posle hrane može efikasno rasteretiti gasove. Lečenje osnovnih infekcija i stanja dodatno pomaže u rešavanju problema.